.

.

Μετάφραση SEO

Πώς να επενδύσετε στις διεθνείς αγορές.

Εν αρχή ην…

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το Α και το Ω της προβολής μιας επιχείρησης τοπικά είναι η «τοποθέτησή» της στο Διαδίκτυο και, συγκεκριμένα, στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης (google). Για την τοποθέτησή της, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά από ψηφιακή άποψη, εν αρχή ην… η κατασκευή ενός δικτυακού τόπου (website).

Εκτός από την ψηφιακή πραγματικότητα μέσα στην οποία πλέον δραστηριοποιούμαστε, είναι γνωστό ότι σήμερα διανύουμε και τη δυσκολότερη περίοδο από άποψη επιχειρηματικής πραγματικότητας των τελευταίων 50 ετών. Η μόνη λογική διέξοδος είναι η διαρκής αναζήτηση καναλιών και διαύλων επικοινωνίας με νέες αγορές, είτε εγχώριες είτε του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, η όσο δυνατόν ευρύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή μιας επιχείρησης δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

Για την εγχώρια αγορά τα πράγματα είναι σχετικά απλά: η επιχείρηση προγραμματίζει και αναθέτει την κατασκευή ενός website σε ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα παρουσιάσουν την επιχείρηση στο κοινό μέσω της εικόνας (web designers), της διάταξης των πληροφοριών (layout) αλλά και των κειμένων (copywriting) ώστε να προσελκύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι «επισκέπτες» με σκοπό οι τελευταίοι να πειστούν για τα προϊόντα ή τις προσφερόμενες υπηρεσίες, δηλαδή να γίνουν πελάτες.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, από τεχνικής άποψης ο κατασκευαστής του website θα σας προτρέψει, μεταξύ άλλων, να φτιάξετε μια σελίδα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. Θα σας μιλήσει για σελίδες σχεδιασμένες με παραμέτρους SEΟ (Search Engine optimization/βελτιστοποίηση αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης) και, συγκεκριμένα, για meta-τίτλους (titles), για meta-περιγραφές (descriptions), για tags, για internal links, για mobile friendly versions και άλλα «κινέζικα» για τους περισσότερους από εμάς. Με άλλα λόγια, θέλει να σας πει ότι υπάρχουν τρόποι ώστε, κατά την έρευνα των δυνητικών ενδιαφερόμενων/πελατών σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, είδος ή υπηρεσία, η σελίδα σας να αξιολογείται θετικά από τις μηχανές αναζήτησης και, τελικά, να «τοποθετείται» στις πρώτες θέσεις της «βιτρίνας».

Αλλά τι συμβαίνει όταν ο στόχος σας είναι οι αγορές του εξωτερικού;

Εφόσον έχετε κατασκευάσει έναν δυναμικό δικτυακό τόπο που φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά για την προβολή σας εντός συνόρων, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε ώστε να προβληθείτε σε μια ξένη αγορά είναι να παραγγείλετε σε επαγγελματίες τη μετάφραση των κειμένων του δικτυακού σας τόπου. Μετάφραση από εξειδικευμένους μεταφραστές με μητρική γλώσσα τη γλώσσα-στόχο οι οποίοι να «πιάσουν» τον παλμό του κοινού και τον ρυθμό της αγοράς στην οποία στοχεύετε ενθέτοντας τοπικά (local) στοιχεία στο περιεχόμενο του website σας (website localisation).

Στη συνέχεια, ανάλογα με τη χώρα-στόχο, θα πρέπει να κάνετε μια έρευνα ως προς τις μηχανές αναζήτησης μέσω των οποίων θα εμφανίζεται ο δικτυακός σας τόπος, δηλαδή στις οποίες θα προβάλλεται η επιχείρησή σας. Για παράδειγμα, εάν η χώρα στην οποία στοχεύετε είναι η Ρωσία, τότε η σελίδα σας δεν θα «ανέβει» στη Google αλλά στη Yandex,  εάν είναι η Κίνα, στη Baidu, εάν είναι η Νότια Κορέα, τότε η Naver ή ή Yahoo στην Ιαπωνία. Ανάλογα με το ποια είναι η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στην αγορά-στόχο, οι τεχνικές SEO ποικίλουν. Γι’ αυτό, πριν επενδύσετε πολλά χρήματα σε διαφήμιση στις συγκεκριμένες μηχανές-αναζήτησης, καλό είναι να επενδύσετε πρώτα σε SEO.

Αφού, λοιπόν, μεταφράσατε τα κείμενά σας, λαμβάνοντας υπόψη τις γλωσσικές και άλλες ιδιαιτερότητες του κοινού στο οποίο απευθύνεστε και αφού εξαντλήσατε κάθε δυνατότητα για προβολή του δικτυακού σας τόπου στη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης του εξωτερικού, είστε θεωρητικά έτοιμοι για άλλες ενέργειες μάρκετινγκ στην αγορά αυτή.

Τελειώσατε όμως εδώ; Μήπως σας δίνεται και άλλη μια ουσιαστική βοήθεια;

Εκτός από τα τεχνικά στοιχεία για την προώθηση της σελίδας σας (SEO) και τις τεχνικές του ψηφιακού μάρκετινγκ που θα σας προτείνουν, όπως για παράδειγμα καμπάνιες adwords κ.λπ., την κατάταξη και την πορεία της σελίδας μπορεί να βελτιώσει και η μετάφραση αυτή καθαυτή. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη υπηρεσία μετάφρασης που λαμβάνει υπόψη τις τεχνικές SEO.

Η μετάφραση SEO (SEO translation) είναι, λοιπόν, η μετάφραση/συγγραφή κείμενων για έναν δικτυακό τόπο σε μια ξένη γλώσσα με συγκεκριμένες τεχνικές ώστε η σελίδα σας να αναβαθμίζεται μέσω των κειμένων και να εμφανίζεται στις πρώτες σελίδες των αναζητήσεων. Πρόκειται για έναν συνδυασμό τεχνογνωσίας που λαμβάνει υπόψη αφενός γλωσσικά στοιχεία και, αφετέρου, στοιχεία που σχετίζονται με τις τεχνικές για αυξημένη προβολή της σελίδας σας στο Διαδίκτυο (επιστρατεύονται στατιστικά, αλγόριθμοι κ.λπ. που στο τέλος μας δείχνουν ποιες είναι οι καταλληλότερες λέξεις ή αλλιώς οι λέξεις-κλειδιά που θα πρέπει να εμπεριέχονται στα κείμενα, ο κατάλληλος αριθμός λέξεων ανά ενότητα, ο αριθμός χαρακτήρων για τους τίτλους κ.ά.).

Συγκεκριμένα, η μετάφραση SEO περιλαμβάνει:

  • Μετάφραση και έρευνα στη γλώσσα-στόχο των λέξεων-κλειδιών (key words) (σε συνεργασία με τους κατασκευαστές της σελίδας)
  • Μετάφραση βάσει οδηγιών-κανόνων για την τελική ποσότητα των κειμένων (σε συνεργασία με τους κατασκευαστές της σελίδας)
  • Ενσωμάτωση μεταφρασμένων λέξεων-κλειδιών σε υπάρχον κείμενο
  • Ενσωμάτωση λέξεων-κλειδιών κατά τη μετάφραση

Η δουλειά του μεταφραστή σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετικά απαιτητική. Από τη μια θα πρέπει να αποδώσει το κείμενο χρησιμοποιώντας «δυνατή» γλώσσα, δηλαδή λεξιλόγιο που προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη/δυνητικό πελάτη να διαβάσει το κείμενο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμόσει το κείμενο από τη γλώσσα-πηγή στη γλώσσα-στόχο λαμβάνοντας υπόψη τοπικά στοιχεία (να μιλήσει δηλαδή στη «γλώσσα του»). Από την άλλη, πρέπει να λάβει υπόψη του και συγκεκριμένες λέξεις ή παραμέτρους που, από τεχνική άποψη, προσφέρουν υψηλή επισκεψιμότητα στη σελίδα χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται το νόημα ή να υποβαθμίζεται η ποιότητα της γλώσσας.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να σας μοιάζουν απαιτητικά και πολυέξοδα. Δεν είναι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι τεχνογνωσία, δηλαδή τους κατάλληλους επαγγελματίες. Η επένδυση σε μια ξένη αγορά δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δύσκολη υπόθεση. Με σωστό σχεδιασμό και εφαρμογή στρατηγικών και τεχνικών ο δρόμος είναι άκρως ελπιδοφόρος και η επένδυση, αναλογικά, μικρή και προσοδοφόρα.

Concept & κείμενο: Ανθή Μπόσκου