.

.

Το περιεχόμενο είναι ο Βασιλιάς!

Πρωτότυπο περιεχόμενο

Η επικοινωνιακή στρατηγική με «πρωτότυπο περιεχόμενο» μέσω Διαδικτύου αποτελεί επιχειρηματική απόφαση και επένδυση. Όπως κάθε επένδυση, μπορεί να είναι πολύ επικερδής για την επιχείρηση. Ας το γνωρίσουμε εδώ και ας αποφασίσουμε: «πρωτότυπο περιεχόμενο» ή όχι;

Τι είναι το «περιεχόμενο»

Περιεχόμενο για χρήση στο Διαδίκτυο είναι κάθε είδους υψηλής αξίας και χρησιμότητας πληροφορία, κείμενο ή ιδέα που παρουσιάζεται με τρόπο ώστε να υποκινεί συγκεκριμένα συναισθήματα ή/και να δημιουργεί ταύτιση και δέσμευση στο κοινό (engagement). Τοποθετημένο σε «πραγματικό ή σε δεύτερο» χρόνο (live ή asynchronously), το περιεχόμενο μπορεί να αποτελείται από κείμενο, εικόνα, βίντεο, παρουσιάσεις ή και συνδυασμό αυτών. Όταν η χρήση του εξυπηρετεί σκοπούς μάρκετινγκ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εμπεριέχει το brand της επιχείρησης και, οπωσδήποτε, έκκληση για δράση προς το κοινό.

Περιεχόμενο… για ποινές και ανταμοιβές

Εξειδικευμένοι αναλυτές και κατασκευαστές εφαρμογών Διαδικτυακού Marketing (βλ. και https://blog.kissmetrics.com) σημειώνουν: ανταμοιβή για την επιχείρηση παρέχει μόνον το πρωτότυπο περιεχόμενο. Ως ανταμοιβή νοούνται τα καλά αποτελέσματα των αναζητήσεων (SEO) στο Διαδίκτυο, η «θετική κίνηση» στον διαδικτυακό μας τόπο (website) ή στο blog μας και, τελικά, η αύξηση των πωλήσεων. Και αυτό γιατί οι μηχανές αναζήτησης δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Αντίθετα, αξιολογούν τα πάντα και, πάνω από όλα, το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, η google επιβάλει ποινές σε websites το περιεχόμενο των οποίων είναι προϊόν αντιγραφής ή, αντίθετα, ανταμείβει με υψηλή βαθμολογία websites που παρουσιάζουν πρωτότυπο περιεχόμενο. Άρα, το πρωτότυπο περιεχόμενο δεν βοηθά μόνο «οργανικά» στη δυναμική της διάδρασης μεταξύ των επισκεπτών και της επιχείρησης αλλά ανεβάζει το website και σε κατάταξη αναζητήσεων!

Τι κάνει λοιπόν το περιεχόμενο της επικοινωνίας μας «φοβερό»;
9 τρόποι για περιεχόμενο που προσφέρει ανταμοιβές.

1-Πρωτότυπο και ενδιαφέρον κείμενο

Πρωτότυπο περιεχόμενο, για παράδειγμα ενός website, δεν είναι μόνον το κείμενο που έχει κατάλληλη διατύπωση και γλώσσα για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το πρωτότυπο περιεχόμενο πρέπει να περιέχει ενδιαφέρουσες ιδέες και προτροπές!

Δυστυχώς, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τη χρήση του περιεχομένου και λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες, πού αλλού; στον … προϋπολογισμό.

Αναφέρουμε ορισμένες συνήθεις περιπτώσεις κακής πρακτικής για την απόκτηση περιεχομένου:

–  «Να βρούμε μόνοι μας πολύ, πάρα πολύ, περιεχόμενο, να το αντιγράψουμε και να του αλλάξουμε τη σύνταξη» (και τα φώτα…).
–  «Να το παραγγείλουμε από εξωτερικούς συνεργάτες αλλά να είναι φθηνό, πολύ φθηνό».
–  «Να ξεσηκώσουμε άρθρα από το internet και να αγοράσουμε τα δικαιώματα».

Θυμηθείτε τους κανόνες!

-Ό,τι δίνεις παίρνεις
-Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

Οι δύο αυτοί κανόνες θα σας σώσουν από παγίδες και θα σας εξοικονομήσουν χρήματα.

2-Δυνατοί τίτλοι για δύο λόγους

–  80% του κοινού θα διαβάσει μόνο τους τίτλους!
–  οι δυνατοί τίτλοι είναι πιθανόν να προτρέψουν και το υπόλοιπο 20% να ανακαλύψει ολόκληρο το περιεχόμενο.

3-Δώστε «κίνηση» ή, αλλιώς, ζητήστε δράση!

Δεν θα πείτε, φυσικά, στο κοινό σας τί πρέπει να κάνει! Ο σεβασμός προς το κοινό μας είναι υποχρέωση. Μπορείτε όμως να προτείνετε λύσεις. Ωστόσο, για την εξειδικευμένη διατύπωσή τους απαιτείται μια τεχνική που μόνο εξειδικευμένοι επαγγελματίες μπορούν να επιτύχουν.

4-Προσφέρετε άμεσες απαντήσεις

Οι χρήστες αναζητούν στο Internet απαντήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που το επισκέπτονται. Και, μάλιστα, αναζητούν μια απάντηση άμεσα, τώρα!

Διαμορφώστε, λοιπόν, το περιεχόμενο με τρόπο που να προσφέρει γρήγορες και περιεκτικές απαντήσεις, γνώσεις και πληροφορίες.

5-Ακριβείς πληροφορίες για τις πηγές

Προσοχή στις ανακρίβειες. Στατιστικά δεδομένα, ιστορικές και άλλες πληροφορίες πρέπει να ελέγχονται και να προέρχονται από έγκυρες πηγές.

Θυμηθείτε! Η ακρίβεια χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και διαμορφώνει ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό για κάθε επόμενη δημοσίευσή μας.

Tips για ακριβές περιεχόμενο:
– Σκεφτείτε σε ποιους απευθύνεστε και γράψτε μόνο για εκείνους.
– Αξιολογήστε τις πηγές σας! είναι αξιόπιστες;
– Όσες περισσότερες πηγές τόσο περισσότερη αξιοπιστία.
– Βοηθήστε τις μηχανές αναζήτησης: προσθέστε συνδέσμους (links) στις πηγές σας!

Η google σίγουρα θα σας επιβραβεύσει.

6-Πρωτότυπο περιεχόμενο για πιστό κοινό

Για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κοινού στο οποίο απευθύνεστε πρέπει να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον περιεχόμενο  με κείμενο που να αιχμαλωτίζει και να προκαλεί αίσθημα ταύτισης… (engaging content)!

Πώς να δημιουργήσετε engaging content

– Τροφοδοτήστε τη σκέψη (βάλτε το «μικρόβιο» για σκέψεις εκ μέρους του κοινού μετά την ανάγνωση του περιεχομένου σας).
– Κάντε μια σημαντική και πολλά υποσχόμενη εισαγωγή. Βοηθήστε το κοινό να διαβάσει! Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι από τις πρώτες λέξεις κρίνεται η διάδραση με το κοινό μας. Είτε μας ακολουθούν είτε μας αφήνουν (conversion και bounce).
– Γράψτε μια ιστορία. Όλοι λατρεύουμε τις ιστορίες, κάπου θα βρούμε τον εαυτό μας σε αυτές.
– Ζητήστε σχόλια! είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτα. Όσο πιο πολλά τόσο πιο σημαντικό το περιεχόμενο για τις μηχανές αναζήτησης.

7-Εικόνα και ήχος για χίλιες λέξεις

Ενισχύστε το περιεχόμενό σας πλαισιώνοντάς το με φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό.
Προσεκτική επιλογή εικόνας, ήχου και κίνησης θα βοηθήσει το κοινό να διαβάσει το κείμενο ή/και να καταλάβει καλύτερα περί τίνος πρόκειται.

Μην ξεχνάτε! περιεχόμενο δεν είναι οι λέξεις μόνον! Είναι και ιδέες και συναίσθημα!

8-Συμπυκνώστε τον λόγο για σύντομα και περιεκτικά μηνύματα

Καλό είναι να αποφύγετε τα μακροσκελή κείμενα. Επενδύστε σε περιεκτικότητα. Αναζητήστε εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα μεταφέρουν το μήνυμά σας περιεκτικά (να γιατί δεν πρέπει να αντιγράφουμε περιεχόμενο: δυσκολευόμαστε να το μεγαλώσουμε αλλά και να το μικρύνουμε!!!).

9-Εμπλουτίστε το υπάρχον περιεχόμενο

Από τη στιγμή που αποφασίζετε να δημιουργήσετε περιεχόμενο, ο δρόμος δεν έχει επιστροφή.

Το περιεχόμενο πρέπει να εμπλουτίζεται συχνά με νέο για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η διαδικασία πρέπει να είναι διαρκής. Φαίνεται δύσκολο και είναι… αλλά χτίζει το μέλλον της επιχείρησής σας. Άλλωστε, τί δεν είναι δύσκολο στον κόσμο των επιτυχημένων επιχειρήσεων;

Concept & κείμενο: Ανθή Μπόσκου